Conferinţa “Balance Scorecard România – 11 iunie 2012”. Importanţa BSC pentru RM.

Adoptat pe scară largă la nivel mondial, Balanced Scorecard (BSC) este un sistem de management integrat al întregii organizaţii, prin care se controlează cu ajutorul portofoliului de iniţiative strategice atingerea obiectivelor echilibrate şi relaţionate cauzal ale strategiei organizaţiei şi prin urmare monitorizate prin indicatorii lor corelaţi de performanţă şi risc. Implementarea sa nu este simplă, dar există metodologii bine puse la punct, care maximizează şansele de succes.

Astfel pentru mai multe companii din România şi Republica Moldova (RM) participarea la conferinţa „Balance Scorecard România” pe data de 11 iunie 2012, a fost o oportunitate unică de a obţine răspunsuri clare şi practic aplicative la întrebări pe care le-au avut referitor la Balance Scorecard.

Participanţii la eveniment au avut posibilitatea să intre în dialog direct cu unul dintre cei mai cunoscuţi autori ai domeniului Formulării şi Execuţiei Strategiei, leader de opinie şi practician cu experienţă remarcabilă în implementarea Balanced Scorecard, Paul Niven. Acesta s-a exprimat pe subiecte ca: Ce ne-a condus la Balanced Scorecard? Principii Fundamentale, Beneficiile utilizării Balanced Scorecard? Cine foloseşte Balanced Scorecard? Cum să facem Balanced Scorecard să funcţioneze? Trenduri emergente în utilizarea Balanced Scorecard. BSC pentru Executive Board. BSC şi Managementul Riscului.

De asemenea, mai mulţi manageri şi directori ale companiilor din România şi de peste hotare şi-au exprimat poziţia pe tematici despre BSC şi folosirea sa comparativă în sectorul privat şi cel public, diagnosticarea sistemului de Management al Performanţei, controlul performanţei în aprovizionarea cu logistică. Punctul forte al conferinţei l-a constituit diseminarea experienţei în implementarea cu succes a BSC în companii ca IKEA Way, SuperFoods SA, Prutul SA, ş.a.

RM la eveniment a fost reprezentată de compania de consultanţă în business, ProConsulting SRL. Administraţia companiei s-a exprimat asupra importanţei sistemului BSC pentru succesul strategiei companiei şi aplicarea lui în RM. Directorul ProConsulting, Anatolie Palade, a menţionat că prin implementarea BSC într-o companie ca rezultat are loc evaluarea regulată a eficienţei strategiei şi obiectivelor, eliminarea decalajului şi neconcordanţei dintre obiectivele strategice, are loc alegerea oportună şi corectă a strategiilor, mobilizare şi operativitate în acţiunile de răspuns la schimbările mediului extern, evaluarea succesului oricărui proiect şi recunoştinţă, motivare şi respect din partea personalului, etc.

„În Republica Moldova implementarea BSC este la început de drum”, de această părere este Mariana Radov, vicedirector ProConsulting, fiindcă directorii executivi sau managerii întreprinderilor locale autohtone încă nu conştientizează necesitatea implementării BSC şi necesitatea consultanţei în identificarea strategiilor eficiente. Elaborarea indicatorilor pentru evaluarea implementării strategiilor şi elaborarea regulilor de promovare a strategiilor în rândurile angajaţilor, totodată şi intensificarea concurenţei sunt alte obiective care trebuie puse pe masa de lucru pentru dezvoltarea BSC în RM.

Procesul poate fi stagnat pe motive că nu se înţelege necesitatea strategiilor de către angajaţii de rând ale întreprinderilor şi lipsa rezultatelor imediate (conducerea de vârf care suferă de lipsa unei viziuni strategice poate opune rezistenţă în procesul implementării unui sistem cu efecte de lungă durată). Totodată în RM este imposibil de aplicat eficient o strategie fără iniţiativa conducerii de vârf.

Rolul ProConsulting în iniţierea procesului de dezvoltare a BSC în întreprinderile din RM se regăseşte în colaborarea dintre ProConsulting şi companiile din România din domeniu pentru adoptarea Balance Scorecard ca sistem de management al Execuţiei Strategiei şi al performanţei în transformarea organizaţiilor din RM şi în oferirea continuă de consultanţă în business.

Conferinţa Balanced Scorecard România, care a avut loc pe 11 iunie, la Hilton Athenee Palace, în Bucureşti a fost coorganizată de Corporater Romania, un grup de firme dedicat dezvoltării şi implementării sistemelor de management al performanţei, inclusiv prin Balanced Scoreacard, în Statele Unite, America de Sud, Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.